Saturday 25 January 2014

Werken in Brazilië, hoe gaat dat in zijn werk?


Vrienden,

Bloed, zweet, 1000 stempels en stiekem een traantje heeft mij dit boekje gekost. Je kan het beschouwen als de 'green card' van Brazilië. Eindelijk mag ik werken in Brazilië. Evident is dat niet. Vandaar een kleine toelichting voor vrienden van de blog die hetzelfde zouden overwegen.

Werken in Brazilië



Stap 1: Werk vinden in Brazilie


Het overgrote deel van de vacatures in Brazilië wordt op informele wijze ingevuld. Meestal gebeurd dat door verwijzingen van collega's en vrienden. Droogweg een CV opsturen werkt hier doorgaans niet. Als buitenlander en buitenstaander is dat een nadeel. Vriendjespolitiek is alom tegenwoordig. Er bestaan talloze jobsites, waar je al dan niet tegen betaling je CV kan plaatsen, maar het niveau van de jobs reikt vaak niet verder dan ongeschoolde arbeid. Bovendien heb je voor zowat elke inschrijving een 'CPF' nummer nodig. Dat nummer kan je enkel verkrijgen in Brazilië zelf (ook met toeristenvisum). Ter plaatse solliciteren, bij voorkeur met Braziliaanse contactgegevens (adres, telefoon) is de boodschap. Weet dat als je geen Portugees spreekt je kansen op een sollicitatiegesprek bijzonder klein zijn.


LinkedIn is dan weer een lichtpuntje in de duistere Braziliaanse arbeidsmarkt. Internationale en vooruitstrevende bedrijven plaatsen er hun vacatures waarop je makkelijk kan repliceren, zonder betaling of CPF nummer. Uit mijn ervaring blijken het vooral IT en marketing jobs, ook op hoog niveau. LinkedIn heeft mij thans gered van een potverterende toekomst in sambaland.

 

Stap 2: Een werkvisum voor Brazilië


Als je voorbij de eerste stap bent geraakt begint de miserie. Een Braziliaans bedrijf, dat jou wil aannemen, moet namelijk aantonen dat een Braziliaan de vacature niet kan invullen. Enkel als niemand anders de job aankan, ben je welkom. Voor Belgen, en ik veronderstel ook voor andere EU landen, is een master diploma van de universiteit voldoende om dat aan te tonen. Met een master op zak ben je per definitie beter dan eender welke Braziliaan. Zo niet, moet je aan de hand van werkervaring (geschreven bewijs van vorige werkgevers) je bijzondere talenten aantonen.

Je diploma moet gestempeld worden door het ministerie van onderwijs, het ministerie van buitenlandse zaken en het Consulaat van Brazilië in Brussel. Elke stempel kost zo'n 5€ en een veelvoud daarvan in wachttijd.

De overheid doet er een paar maanden over om te beslissen of je al dan niet mag komen werken in Brazilië. Op hun website staat wel dat de klus binnen 30 dagen geklaard wordt. Je kan ook een (dure) visum consultant ter hand nemen. Dan ben je niet alleen zeker dat je dossier helemaal in orde is, maar gaat het ook sneller (vanwege connecties bij de overheid).


Stap 3: Beginnen werken in Brazilië

Een werkvisum wordt uitgereikt in het land van herkomst. Als je naar Brazilië bent afgereisd met een toeristenvisum om een job te zoeken, moet je dus sowieso het land terug uit om opnieuw binnen te komen met een werkvisum. Je kan ook een consulaat opgeven in een buurland (Argentinië, Paraguay), maar mocht er dan een stempel ontbreken ben je zwaar gejost en moet je alsnog terug naar je land van herkomst. Het werkvisum is een sticker in je paspoort die in België 100€ kost en maximaal 2 jaar geldig is.


Bij aankomst in Brazilië moet je binnen 30 dagen naar de 'Policia Federal' om je aan te melden als buitenlander. De eerste keer is louter symbolisch en dient enkel om een afspraak te maken. De 2de keer is het voor echt en krijg je, mits de nodige vingerafdrukken, bewijs van domicilie etc., een schofel papiertje toegereikt als voorlopige identiteitskaart. De officiële identiteitskaart in plastiek komt pas enkele maanden later.


Wanneer je als buitenlander bent geregistreerd kan je naar het ministerie van arbeid om je groene boekje of 'Carteira de trabalho' aan te vragen. Eens je dit in handen hebt, mag je officiëel werken in Brazilië.




Vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments!




No comments:

Post a Comment