Thursday 24 February 2011

Becoming a cool brand is not a crime


Ik kan het me nog levendig herinneren, Nike die probeerde om skateschoenen aan de man te brengen. Ik was een 16-17 jarige skater en geloofde hen voor geen minuut.Ik heb als gevolg ook nooit met Nike's geskateboard. Wel met DC's, és, Osiris en Globes want dat waren geloofwaardige skatemerken. En ik was niet alleen. Het was een woelige start voor Nike SB, zo staat ook te lezen op hun Wikipedia pagina.


Des te interessanter was het om op de boekpresentatie van "How cool brands stay hot", Gert Kerkstoel te horen praten, tot voor kort Global business director van Nike SB (en Belg). Want terwijl de coole skate merken meer en meer mainstream werden (en daardoor veel van hun 'street credibility' verloren), zette Nike SB koers in de andere richting door zich onder te dompelen in de skatecultuur.


Door zich als skatemerk te gedragen (een team, een eigen film) en zich te laten leiden en inspireren door skaters, niet door C-suits,  wist Nike het multinational imago wat van zich af te schudden en geloofwaardigheid op te bouwen in de skate scène. Door extra inspanningen, zoals de eerste HD skatefilm "Debacle." , wilden ze tonen dat ze wel degelijk iets wilden bijbrengen en niet enkel freeriden op de stijgende populariteit van skaten. De acquisitie van Paul Rodriguez en later ook van Erik Koston ('the Michael Jordan of Skateboarding') zette de geloofwaardigheid van Nike SB enkel kracht bij.

En daarvoor krijgen ze van mij wel respect. Het moet niet makkelijk geweest zijn om etters als mij te overtuigen om te skaten met Nike's. Vandaag de dag lijkt het hen wel te lukken, o.a door het maken van goede video's met hoog deelbaarheidsgehalte. Ook bij mij neemt dat een pak sceptiscisme weg.  De kracht van video hebben ze bij Nike SB wel begrepen. Het verhaal van Nike Skateboarding is daarom een inspirerend voorbeeld van merkauthenticiteit en hoe dat op te bouwen. Gewoon door echt te zijn en mee te doen.

Voor mij is het misschien te laat, hoewel mijn skateboard nog steeds trots uitgestald staat, kruip ik er zelf nog zelden op. Maar soit, ik loop wel rond met zwart lederen Dunks, dus dat is voor Nike misschien ook wel ok.


The Making of Debacle:A good day feat. Ft. Paul Rodriguez, Ice Cube, Kobe Bryant, Eric KostonAround the World with Nike Skateboarding
(Is dit geen zalige clip?)

No comments:

Post a Comment