Monday 31 January 2011

5 Documentaires om online te bekijken

Digitale televisie mag voor velen de vervelende vraag " Is er dan echt niks op tv?" uit de wereld hebben geholpen, voor talloze anderen, waaronder mezelf, blijft het toch maar al te vaak bij lusteloos rondzappen in de hoop iets goed tegen te komen. Toen mijn toestel vorige week dan ook nog eens de geest gaf,was ik aangewezen op ons aller geliefd internet (vooral Google Videos) voor degelijke  video content. Een vruchtbare zoektocht zo bleek, waarvan ik graag enkele hoogtepunten deel.


5 documentaires die je gratis kan bekijken via Google Video's / Youtube:


1. Why we bang
Produced and directed by Orlando Myrics and Clifford Jordan for Ghetto Logik Entertainment - 1:14: 49
 
Op nummer 1 want zonder twijfel de meest aangrijpende documentaire van de hele week. Een rauwe 'inside view' van de bende oorlogen tussen Cribs en Bloods in LA. Op het eerste zicht veel gangbangers met een grote mond, maar de hartverscheurende testimonials van moeders, ex-gevangen en gangsters die er genoeg van hebben maken je toch wel erg stil als je deze uitkijkt tot het einde. Niet super professioneel gefilmd en soms moeilijk verstaanbaar , maar dat maakt het net echter en geloofwaardiger dan Boyz 'n the Hood. Goeie speakers zijn een must.
2. Riding Giants
Directed by Stacy Peralta ; Written bij Stacey Peralta & Sam George - 1:41:19 (2004)

Deze documentaire over de geschiedenis van 'big wave surfing' opende in 2004 het Sundance Film Festival en met rede. Je krijgt meer op je bord dan enkel wat surf shots. Met historische precisie wordt het hele verhaal van de beginnende surfcultuur uit de doeken gedaan, onderbouwd door de herinneringen van toenmalige en actuele helden. De mythische golven van Hawaï, de unieke levenstijl die ermee verbonden is, de vrijheidsdrang,... deze documentaire graaft diep in het DNA van de surfcultuur. Een aanrader.
3. Macheads  
Director: Kobi ShelyWriters: Kobi Shely, Ron Shely - 54:45 (2009)


Deze documentaire is best freaky en gaat over de obsessie van Apple fans voor hun geliefkoosde merk en leider Steve Jobs, wat het meteen ook een beetje lachwekkend maakt. Mind you, dit is nog voor het iPad/iPhone tijdperk en gaat zelfs terug tot de tijd waar mensen nog opgewonden waren over 'het web' zonder meer. Zet je schrap voor uitspraken als "I would never have sex with a Windows user" en "Muslims go to Mekka, we go to Macworld". Hilarisch.

4. Why we fight  
Director: Eugene Jarecki Writer: Eugene Jarecki - 1:38:41 - (2005)


Een documentaire die onderzoekt of de het leger (en de belangen erachter) in de Verenigde Staten niet té belangrijk zijn geworden. Met andere woorden: of ze het conflict niet opzoeken louter om de industrie draaiende te houden. Met het indrukwekkende lijstje van militaire interventies in de laatste eeuw kan men bezwaarlijk zeggen dat de film kant noch wal raakt. Er worden ook serieuze vraagtekens gezet bij de genereus gepropageerde idealen 'vrijheid' en 'democratie' die dienen om de strijd te rechtvaardigen. Een beetje Michael Moore stijl.
5. Buena Vista Social Club  
Director: Wim Wenders Writer: Nick Gold (original concept) - 100 min (1999)Deze documentaire is ondertussen al meer dan 10 jaar oud, maar blijft hartverwarmend als je van de Cubaanse folk legendes houdt. Van het prille begin in de barrios tot wereldwijde roem , toont 'Buena Vista Social Club' hoe Ry Cooder de muzikanten op leeftijd bijeenbracht en de meest fantastische muziek liet maken. Afwisselende interviews en live beelden van de concerten maken dit een entertainend stukje video. Brengt de zon in huis.


Dit is natuurlijk slechts een kleine greep uit het aanbod en gebaseerd op persoonlijke smaak. Het loont zeker de moeite om zelf eens op zoek te gaan. Ga naar Google Videos, zet de filter op "lang:20 min of meer " en bij voorkeur ook "Hoge kwaliteit", typ een keyword in... en ge zijt vertrokken!


Niet genoeg? Deze video's haalden de top 5 niet maar zijn ook aan te raden:

WATTS zap - best of 2010 (47:29) . De klassieker van Eurosport met eindejaar.
Life In Prison A Project Envision documentary 
Distortion - Skateboarding from Berlin
New FlavorsThe influence of Southern Hip Hop on American Culture

No comments:

Post a Comment