Tuesday 18 January 2011

Favoriete iPad apps

Je hebt ze misschien ook gelezen, de artikels die je ervan moesten overtuigen om voor kerstmis zeker geen iPad in huis te halen. Als je daar lak aan had en nu met zo'n glanzende tablet op de schoot zit, kan het volgende lijstje je misschien boeien. Indien het betreffende artikel werd aangewend om je nieuwe speelgoed af te schilderen als overbodig gadget kan het je bovendien wapenen voor het nodige weerwerk. Een kort betoog, dat het kleine ding, naast een enorm afleidingspotentieel, ook wat extra productiviteit kan opleveren.

Evernote : een bestseller van een app die het mogelijk maakt om notities te nemen en te organiseren op de iPad. Maar het gaat verder dan dat, de applicatie bestaat ook voor al je andere toestellen (laptop, PC, android- of iphone) zodat je steeds alles bij de hand hebt op elk toestel. Geschreven notities (incl. gelijktijdige audio opname) van de iPad kan je zo aanvullen met foto's vanop je telefoon, 'clipped webpages' van je pc, tweets en pdf's van je laptop. Alles wordt netjes georganiseerd in doorzoekbare (en dankzij gps ook geografisch georganiseerde) notitieboeken. Perfect om ideeën, projecten, blogposts etc. te structuren en steeds op zak te hebben.Dropbox is gebaseerd op hetzelfde principe als Evernote en zorgt ervoor dat je al je files steeds op zak hebt, zij het op je laptop, Android/iPhone of  iPad. Een extra folder in je documentstructuur op pc maakt het wel erg makkelijk om net voor de meeting nog even alle belangrijke documenten naar Dropbox te slepen om ze achteraf boven te halen op de iPad. Het elimineert ook wat gefriemel met kabels omdat je foto's vanop je smartphone meteen beschikbaar kan stellen op je pc thuis én op de iPad om ze tonen. Je kiest zelf welke files je wil delen met vrienden en kan er dan meteen naar linken ook.
Prezi for iPad: is een verlengstuk van Prezi, dé nieuwe presentatietool van het afgelopen jaar. Gezien alles zich in Flash afspeelt kon een aangepaste applicatie niet uitblijven. De mix van 'zooming' presentaties en de 'pinch & zoom' UI van de iPad maken dit de perfecte cocktail voor persoonlijke presentaties in een verkoopomgeving. De iPod app blijft trouwens perfect werken op de achtergrond dus er kan zelfs een sfeervol muziekje bij.Flipboard: heb je waarschijnlijk al, want een alom geroemde app die saaie streams (Google reader, Facebook, Twitter, Flickr,...) transformeerd in een aangenaam magazine dat je rustig doorbladert op de sofa. Obscure titels met verkorte links die reuken naar tijdverlies, verschijnen nu als krantenartikels met titel, foto en korte inhoud. De klik die anders telkens wat moed vergde, verliest compleet zijn relevantie want de beslissing is veel sneller gemaakt (of overbodig). Een app die je veel tijd bespaard met het doorploeteren van streams en feeds.Skype: jawel, je kan telefoneren met de iPad. De introductie van Skype voor Android en Skype voor iPhone (te installeren op iPad) maken het mogelijk om te telefoneren via VOIP waar je ook maar internet verbinding hebt (WIFI, 3G of zelfs ERPS blijkt voldoende). Een camera ontbreekt nog op de iPad, maar video ontvangen kan alvast wel. Maakt je misschien niet meteen productiever, maar bespaart wel op je belbudget.


Overige:

Adobe Ideas: de gratis versie is een soort 'MS Paint', je kan ideeën schetsen en foto's bewerken met een verfborstel.

Foto Editor: met de gratis versie kan je al vrij uitgebreid foto's bewerken (effecten, kleuren, filters)


Sundry Notes: gratis app om vrij handschrift te combineren met getypte notities, audio opname, foto's, webpagina's en symbolen. Goed voor aantekeningen tijdens presentaties, vergaderingen of de les.


Social media: een combinatie van Hootsuite, Friendly, Twitter for iPad, Flipboard en de standaard Youtube app doen het voor mij op de iPad. Daarnaast bestaan tal van andere die waarschijnlijk ook de moeite waard zijn.

No comments:

Post a Comment